ΑρχικήΑνακοινώσεις-ΝέαΑνακοινώσεις ενορίας

Έγινε η Αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου

dΆγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακήρυξε πριν από λίγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον γέροντα Παΐσιο.

Αυτό αναφέρει σε επίσημο ανακοινωθέν του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Ιερά Σύνοδο να λαμβάνει την απόφαση για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου. 
Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην καί β) προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, διά ψήφων κανονικῶν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Ἀβραμίδην, διακονοῦντα ἐν Παρισίοις, Βοηθόν Ἐπίσκοπον παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ Γαλλίας κυρίῳ Ἐμμανουήλ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ρηγίου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰανουαρίου 2015

Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως είχε πει.

Πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του μικρού τότε Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο στον Πειραιά και ακολούθως πήγε στην Κέρκυρα. Εκεί, τα μέλη της οικογένειας έμειναν για ενάμιση χρόνο. Κατόπιν μετέβησαν στην Ηγουμενίτσα και κατέληξαν στην Κόνιτσα, όπου ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο και πήρε το απολυτήριο του με «εξαίρετο διαγωγή». Από μικρός, δε, σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Είχε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και επιθυμούσε να μονάσει.

Ο Αρσένιος μπήκε για να μονάσει στο Άγιο Όρος το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αλλά επέστρεψε στα κοσμικά για ένα χρόνο ακόμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδελφές του, και επέστρεψε στο ιερό άβατο. Έμεινε για ένα βράδυ στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Καρυές και ακολούθως κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο, ηγούμενο της μονής, και τον ακολούθησε πιστά.

Ύστερα από αρκετές «περιπλανήσεις» σε διάφορα ησυχαστήρια του Αγίου Όρους και στο Σινά, μετακινήθηκε στη Μονή Κουτλουμουσίου έως ότου αρρώστησε σοβαρά και «εκοιμήθη» το καλοκαίρι του 1994.

Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Συνέγραψε 4 βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» (Σουρωτή Θεσσαλονίκης). Τιτλοφορούνται: Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991), Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986), Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993) και Επιστολές (1994). 

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

DSCN9778Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως και συγκινήσεως τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου  πατρός ,πρωτοπρεσβυτέρου π.Δημητρίου Αθανασοπούλου στην ενορία μας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ο οποίος στο τέλος  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του π.Δημητρίου με γλυφυρά λόγια και με βαθυστόχαστες σκέψεις. Πλήθος λαού κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό προκειμένου να αποδώσουν φόρο τιμής ,ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τον αοίδιμο προϊστάμενο και πνευματικό της ενορίας μας π.Δημήτριο ,στους οποίους παρετάθη καφές και γλυκίσματα.

Ο π. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την σεπτή Παρουσία Του ,για τα ζεστά του λόγια, όπως επίσης τους σεβαστούς πατέρες, τις μοναστικές Αδελφότητες, τους εκλεκτούς ενορίτες και όλους όσους προσεύχονται και αγαπούσαν τον π.Δημήτριο.

ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ.


Πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό βρήσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.i-m-patron.gr/index.php/blog/item/306-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CF%80-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85

 

Μνημόσυνον π. Δημητρίου Αθανασοπούλου

p.dimitrios-athanasopoulosΤο μνημόσυνον του π. Δημητρίου Αθανασοπούλου θα τελεστεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.

Θα προεξάρχει ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος.

 

ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Agios Andreas1ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΕΝΟΡΙΤΕΣ ΜΑΣ


ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


πρωτ.ΚΩΝ/ΝΟΣ .Δ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣAgios Andreas6


 

Ο ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ

 

20131110 093750 001Την προηγούμενη Κυριακή 10 Νοεμβρίου είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να έχουμε κοντά  μας τον πολυαγαπητό  μας π.Ιγνάτιο, αρχιμανδρίτη και ηγούμενο της Ιεράς Μονής των Ποιμένων στα Ιεροσόλυμα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας  και στην εμπνευσμένη και αποκαλυπτική ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στην παρουσία του στους Αγίου Τόπους, όσο και στη σημερινή πραγματικότητα όπου σαν άνθρωποι παραπαίουμε και ολισθαίνουμε  πνευματικά. Μέσα στο πυκνό εκκλησίασμα ο πατήρ Ιγνάτιος μετέφερε τις ευχές των Παναγίων Προσκυνημάτων ,την αύρα του Παναγίου και  Ζωοδόχου Τάφου και τις ευχές και την αγάπη των Αγιοταφιτών  Πατέρων που αν και λίγοι διακονούν με αυταπάρνηση και θυσία τους ευλογημένους αυτούς Τόπους που βάδισαν τα πόδια του Κυρίου μας. Μετά την Θεία Λειτουργία όλοι οι πιστοί δεξιώθηκαν στις αίθουσες του Ιερού Ναού με τα ανάλογα κεράσματα ,παίρνοντας την ευλογία του ευλογημένου και χαρισματικού επισκέπτη μας δηλ.του π.Ιγνατίου. 

Πάτερ Ιγνάτιε τα έτη σας να είναι πάμπολλα και μην ξεχνάτε στις προσευχές σας όλους τους εκλεκτούς ενορίτες μας.

Περισσότερα: Ο ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ
 

Σελίδα 1 από 5