ΑρχικήΗ ΕνορίαΠαιδικός ΣταθμόςΕνορία Ι.Ν.Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας

Ενορία Ι.Ν.Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας

Ευχές για την εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου

Μητροπολιτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Σεβασμιώτατε,

Για την ονομαστική σας εορτή, ευχόμαστε τα έτη σας να είναι πολλά, θεοτίμητα και υγιεινά.

Να μας ευλογείτε και να μας αγιάζετε πάντοτε, γνωρίζοντας την αγάπη σας για εμάς.


Ο ιερέας,

το εκκλησιαστικό συμβούλιο

και ολόκληρη η ενορία

 

Μουσείο

 

Το μουσείο του ιερού ναού εγκαινιάσθηκε στις 13/5/2007 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Ο ίδιος την ίδια ημέρα απεκάλυψε το μνημείο του ιερέα και δασκάλου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρ. Βαλερός και χορηγοί του ήταν ο Δήμος Πατρέων και οι ενορίτες.

Στο μουσείο αυτό βρίσκονται πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως η εικόνα της Παναγίας Σταυροκρατούσας, ένα ασημένιο ευαγγέλιο δωρεά Χρήστου Γ. Ρηγοπούλου (ιεροψάλτου εκ Σμύρνης με αναγραφούσα ημερομηνία Αύγουστος 1923), μηναία Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου όπως και πεντηκοστάριο, τα οποία τυπώθηκαν το 1815, 1819 και 1820 αντίστοιχα, ένα αντιμήνσιο του 1837 στο οποίο αναγράφεται ότι έγινε στο Λιβόρνο της Ιταλίας από τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βαλαμόντε αλλά και αρκετές αξιόλογες εικόνες.

Τέλος, στο χώρο του μουσείου φυλάσσονται αρκετά βιβλία κυρίως νομικής φύσεως, τα οποία είναι προσφορά του Δημητρίου Στεφανοπούλου, πατέρα του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων/νου Στεφανόπουλου. Ο Δημήτριος Στεφανόπουλος ήταν δικηγόρος και βουλευτής Πατρών από το 1920 συνεχώς και υπουργός Αγορανομίας και Εφοδιασμού. Πέθανε στις 11/11/1973.

 

 • Agios_AndreasDSC_7795
 • Agios_AndreasDSC_7906
 • Agios_AndreasDSC_8002
 

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών

Η εκκλησία του Αγ. Ανδρέου υπέστη σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό στην Πάτρα στις 13/7/1993 οι οποίες με πολύ κόπο και προσπάθεια αποκαταστάθηκαν πλήρως, δεδομένου ότι ο ναός υπέστη ριζική ανακαίνιση.

Μέσα στην εκκλησία βρίσκονται πολλές παλαιές εικόνες. Η παλαιότερη εικόνα του ναού του Αγ. Ανδρέου είναι του 1836, μία εικόνα της Παντανάσσης.

Μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέου έχει στηθεί μνημείο στο οποίο αναγράφεται: "Εις τον ιερέα και διδάσκαλο τους δύο ακλόνητους στύλους του ορθοδόξου ελληνικού έθνους". Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2006 επί εφημερίας των ιερέων του ναού Δημητρίου και Κων/νου Αθανασοπούλου.

Πολύ κοντά στο μνημεία αυτό υπάρχει όμορφο αντίστοιχο αφιερωμένο στην πολύτεκνη οικογένεια. Ο τίτλος που αναγράφεται στο πρωτότυπο αυτό μνημείο είναι: "Ο Κύριος εδόξασε γονείς επί τέκνοις. Πολλά παιδιά πολλές ευλογίες, μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα". Το μνημείο εγκαινίασε σε λαμπρή τελετή ο αείμνηστος μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος στις 13/9/1992.


Αεροφωτογραφίες του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας Πατρών

(κάντε κλικ για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών - αεροφωτογραφία Αεροφωτογραφία Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών


 

 • Agios Andreas (1)
 • Agios Andreas
 • Agios_Andreas (1)
 • Agios_Andreas (2)
 • Agios_Andreas (3)
 • Agios_Andreas (4)
 • Agios_Andreas (5)
 • Agios_Andreas (6)
 • Agios_Andreas
 • Agios_Andreas0001
 • Agios_Andreas7738

 

 

 

 

 

 

 

Παρεκκλήσια

 

Άγιοι Πατέρες

Το παρεκκλήσιο των Αγ. Πατέρων θεμελιώθηκε στις 25/10/1981 και εγκαινιάσθηκε στις 11/10/1987 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο.

Ο ναός ανεγέρθηκε σε οικόπεδο το οποίο δώρησαν οι Κωνσταντίνος και Γεωργία Πολίτου στην περιοχή Πολιτέϊκα. Στον ναό αυτό υπάρχει και δεύτερη Αγία Τράπεζα προς τιμήν του Αγ. Θεράποντος.

Δίπλα στον ναό λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια παιδικός σταθμός ο οποίος και επιτελεί σημαντικό έργο. Το 2003, δίπλα στον παιδικό σταθμό κατασκευάσθηκε προσκυνητάρι στο οποίο κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου τελείται υπαίθρια ιερή αγρυπνία με αφορμή την εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://www.enoriaeglikadas.gr/images/JSN/Agioi-Pateres

 

Υποκατηγορίες

Σελίδα 1 από 11