ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ

P2133839Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, εκδήλωση προς τιμήν της πολύπαθης Κύπρου μας. Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με συγκίνηση το πρόγραμμα της Εορτής που περιελάμβανε, Χαιρετισμούς από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας, τον πρέσβη της Κύπρου, την παρουσίαση του υπέροχου βιβλίου του κ.Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη με τον τίτλο ΛΟΧΟΣ ΗΡΩΩΝ από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών. Η ομιλία του κ.Γιαλλουρίδη, Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορος Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου και Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ήταν συγκλονιστική και προφητική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια ακούστηκαν ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στην αιματοβαμμένη Κύπρο από τα παιδάκια του Μουσικού Σχολείου Πατρών, που καθήλωσαν το ακροατήριο. Τραγούδησαν : ο Μαθητής Βασίλειος Μάλλιαρης, Σπτρίδων Σκιαδαρέσης και Κων/νος  Κωνσταντινίδης.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ο οποίος με  τον γλαφυρό του τρόπο και το μοναδικό λόγο, μετέφερε και μετέδωσε σε όλους τους παρευρισκομένους μηνύματα ελευθερίας και αγάπης προς τους Κυπρίους αδελφούς μας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και όλοι οι ενορίτες  ευχαριστούν τον Κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, Καθηγητή, Γυμνασιάρχη και συγγραφέα για τον συντονισμό και τον προγραμματισμό της όλης εκδήλωσης.

Ο Χαιρετισμός του εφημερίου του Ιερού Ναού π.Κωνσταντίνου:

 Σεβασμιώτατε ποιμενάρχα,θεοφιλέστατε,σεβαστοιΠατέρες,αγαπητά μας παιδιά. Σας καλωσορίζουμε σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση που τελείται προς τιμή της αιματοβαμένης Κύπρου μας και των ηρώων της. «Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβάκι!», για να θυμηθούμε τον Σολωμό. Ή μήπως αυτό δεν συμβαίνει σήμερα με την Κύπρο;

Όσοι θέλουν να παίρνουν μαθήματα γνήσιου ηρωισμού, αληθινής αγάπης προς την Ελλάδα, ας στρέψουν τη ματιά πέρα-κει· στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου. Ας αγκαλιάσουν με το βλέμμα τους ένα μονάχα τόπο μικρό, ένα χώρο κλειστό, που βρίσκεται – να ‘ναι άραγε συμβολικό;  – στη μέση σχεδόν του νησιού. Ας σταθούν στα «Φυλακισμένα Μνήματα»· στο σιωπηλό στενό νεκροταφείο που ‘ναι στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Κι ας προσπαθήσουν να αφουγκρασθούν τη φωνή των 13 παλικαριών που είναι θαμμένα εκεί. Οι εννιά είναι νέοι που απαγχόνισαν οι «πολιτισμένοι» της Αγγλίας. Οι τέσσερις έπεσαν στην έπαλξη, κτυπώντας τον δυνάστη, ο οποίος δεν παρέδωσε τους νεκρούς στους συγγενείς τους, αλλά τους έθαψε στη… φυλακή! Αν είχαν λαλιά οι πέτρες κι οι τοίχοι των ανακριτηρίων, ώστε να περιγράψουν την έκταση των φρικιαστικών μαρτυρίων στα οποία οι φιλελεύθεροι Βρετανοί υπέβαλλαν τους αγωνιστές της Κύπρου, η Αγγλία δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά. Και αντιμετώπισαν τον θάνατο οι μεγάλοι εκείνοι νεκροί, γαλήνιοι, θαρραλέοι, με θαυμαστή ηρεμία συνειδήσεως, με ζωντανή την πίστη στον Θεό και στην αιωνιότητα. Ύστερα βαριά σιωπή σκέπαζε πάλι τον χώρο των φυλακών, που θύμιζε τους στίχους του εθνικού ποιητή της Κύπρου, του Βασ. Μιχαηλίδη:

«Σιανεμιά, (δ)εν άκουες δεντρούδιν να ταράξει
μήτε του σιύλλου λάξιμον με πετεινόν να κράξει.»

Όταν η Πατρίδα μας έχει τέτοιους γιους, θα στέκει πάντα ψηλά, όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν κάποιοι, που επιμένουν να παριστάνουν τους πολιτισμένους και τους μεγάλους, ενώ δεν είναι παρά βάρβαροι και νάνοι!

Να ευχαριστήσουμε την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας για την πολύτιμη συνεργασία,και τον εξαίρετο καθηγητή και κεντρικό ομιλητή  κ.Χριστόδουλο Γιαλουρίδη, Κοσμήτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Περιοχής Πατρών και το Μουσικό Σχολείο Πατρών με τα εκλεκτά μας παιδιά για την παρουσίαση αυτού του ευλαβικού αφιερώματος στην πολύπαθη Κύπρο μας. Να ευχαριστήσουμε όλως ιδιαιτέρως και τον κ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, γιο του ήρωα της ΕΟΚΑ παπαΣάββα, για το άκρως συγκινητικό του πόνημα ΛΟΧΟΣ ΗΡΩΩΝ που μετ΄ολίγον θα παρουσιάσουμε.

Θα κλείσουμε με τα λόγια του Επισκόπου μας, γόνου της ηρωοτόκου Αρκαδικής γης, ο οποίος είχε πει:

Αδελφοί μας Κύπριοι, όσοι κοσμείτε με την ωραία παρουσία σας την πόλη του Πρωτοκλήτου, και οι εν τη μαρτυρική Κύπρω ζώντες και πεισματικώς και ελληνοπρεπώς αγωνιζόμενοι για τα δίκαια της Πατρίδος σας, της Κύπρου μας, και όσοι εις όποιο μέρος της γης ευρίσκεσθε, μας συγκινείτε με την προσήλωσή σας στα άγια του Γένους μας και της ενδόξου Φυλής μας. 

Ο αγώνας σας θα επιφέρη καρπούς, αφού ποτίζετε με συνέπεια το δένδρο που ευσκιόφυλλο θα δροσίση τα παιδιά σας, στα οποία παραδίδετε την ιερά παρακαταθήκη και σκυτάλη των ιερών αγώνων. Θαυμάζομε την γεμάτη ηρωισμό καρδιά σας και ενώνομε τα δάκρυά μας και τις προσευχές μας με τα δικά σας πονεμένα δάκρυα και τις θερμές προς τον Θεόν ευχές και λιτές σας, για την λευτεριά της κατεχομένης Κύπρου, για την δικαία επίλυση του Κυπριακού ζητήματος

 

 

 • P2133741
 • P2133744
 • P2133773
 • P2133778
 • P2133791
 • P2133815
 • P2133839
 • P2133856
 • P2133866
 • P2133878
 • P2133888